Overheid zet mes in Milieulijst
Op de Milieulijst 2024, de Milieu-investeringsaftrek (Mia) en de Willekeurige afschrijvingen milieu-investeringen (Vamil), staan aanzienlijk minder milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen waar ondernemers fiscaal voordelig in kunnen investeren. Wel is er bijvoorbeeld fiscale korting voor wie een tapsysteem aanschaft voor water en frisdranken. Dit om het gebruik van wegwerpverpakkingen, zoals flessen en pakken, te verminderen.
Een andere in het oog springende wijziging: om belastingvoordeel te krijgen, is het gebruik van biomassa als grondstof in 2024 niet langer mogelijk. Ondernemers krijgen alleen nog belastingvoordeel bij productieapparatuur als de biomassa een afvalstof of bijproduct is.
Het zijn maar enkele van de vele aanpassingen in de Milieulijst voor milieuvriendelijke investeringen met belastingvoordeel. In totaal heeft RVO 108 bedrijfsmiddelen van de lijst verwijderd, 112 middelen inhoudelijk gewijzigd en 6 nieuwe bedrijfsmiddelen aan de lijst toegevoegd.
Deze aanpassingen hebben te maken met een evaluatie waaruit onder meer naar voren kwam dat het kabinet toekomstige Milieulijsten in de Mia/Vamil-regeling strikter moet gaan actualiseren, waarbij ze rekening houdt met technieken die beter beschikbaar worden op de markt. Dit betekent vooral dat bedrijfsmiddelen sneller van de lijst gaan als ze gangbaar worden of als er overlap is met andere vormen van overheidssteun.
Andere aanpassingen
Naast de aanpassingen op het gebied van grondstoffen besparen, heeft RVO ook gezorgd voor strengere eisen voor voertuigen en werktuigen. Zo krijgen ondernemers geen belastingvoordeel meer voor waterstofaangedreven werktuigen, omdat er volgens nieuwe staatssteuneisen een verbod is op het mogelijk gebruik van grijze waterstof. Dit is echter niet goed te controleren, waardoor deze werktuigen niet meer op de Milieulijst staan. Daarnaast heeft RVO gezorgd voor strengere eisen voor duurzame gebouwen, door het vereiste aandeel demontabele bouwproducten bij circulaire gebouwen naar 50 procent te verhogen.
Budget
Het budget voor de Mia/Vamil bedraagt in 2024 in totaal 217 miljoen euro. Hiervan is 192 miljoen euro voor de Mia en 25 miljoen euro voor de Vamil beschikbaar. Meer informatie hierover is op de website van RVO te vinden.
Bron tekst: RVO
Bron foto: Pixabay
Advisering bedrijven
Adviesbureau Opifex adviseert bedrijven op het gebied van milieu, bouw en ruimte.
Advisering overheden
Onze ervaren specialistische adviseurs op het gebied van milieu, bouw en ruimte geven binnen uw organisatie flexibel en adequaat invulling aan de tijdelijke behoefte.
Projectbegeleiding en projectrealisatie
Wij ontwikkelen, nemen aan en /of begeleiden bouwprojecten, inclusief de daarbij behorende infrastructuur. Hierbij leveren wij u een totaalpakket op maat.
Nieuws
Publicatie definitief concept PGS 15: Verpakte gevaarlijke stoffen
Met deze nieuwe richtlijn verandert er weer het nodige aan de regels voor de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen.
Plotsklaps weer hele groep bedrijven in de illegaliteit
Uitspraak van de Raad van State zorgt voor nieuwe grote zorgen in stikstofdossier.
Publicatie PGS 33-2 Nieuwe Stijl
Adviesbureau Opifex heeft samen met andere leden van de PGS-stuurgroep meegewerkt aan het opstellen van de hernieuwde richtlijn PGS 33-2. Op 13 november jl. is deze gepubliceerd op de website van PGS.
Nieuw: VNG handreiking Activiteiten en milieuzonering
De nieuwe VNG-handreiking Activiteiten en milieuzonering vervangt de veelgebruikte publicatie Bedrijven en milieuzonering uit 2009 (ook wel het ‘Groene boekje’ genoemd).