Sinds 1995 uw deskundige partner voor advies en uitvoering op het gebied van milieu, bouw en ruimte
U bent hier: Home > Nieuws
Nieuws
Publicatie PGS 33-2 Nieuwe Stijl
Adviesbureau Opifex heeft samen met andere leden van de PGS-stuurgroep meegewerkt aan het opstellen van de hernieuwde richtlijn PGS 33-2. Op 13 november jl. is deze gepubliceerd op de website van PGS.
Nieuw: VNG handreiking Activiteiten en milieuzonering
De nieuwe VNG-handreiking Activiteiten en milieuzonering vervangt de veelgebruikte publicatie Bedrijven en milieuzonering uit 2009 (ook wel het ‘Groene boekje’ genoemd).
Bedrijfsuitje Adviesbureau Opifex
Elk jaar organiseren 2 collega’s van ons team ons jaarlijkse bedrijfsuitje. Voor de andere collega’s blijft het een geheim wat we gaan doen. Pas op het moment dat we op de locatie zijn, wordt duidelijk wat de activiteit wordt.
Actualisatie AERIUS Calculator en Connect op 1 oktober 2024
Op dinsdag 1 oktober 2024 vindt de jaarlijkse actualisatie van AERIUS Calculator (berekenen stikstofneerslag) en Connect plaats. Lees meer hierover in ons nieuwsbericht.
Aanvraag SDE++ subsidie vergt goede voorbereiding
De RVO roept ondernemers en organisaties op om extra aandacht te besteden aan de kwaliteit van hun aanvraag voor de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++).
Beperkt aantal ontdoeners van afval per 1 juni verplicht ZZS te melden
Een wijzigingsbesluit breidt het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke stoffen uit met een bepaling die ontdoeners verplicht om aan de ontvangers van hun afvalstoffen, bij het omschrijven van de aard, eigenschappen en ….
Herziening Richtlijn industriële emissies (RIE) aangenomen
De Europese Raad heeft de herziene Richtlijn industriële emissies (RIE) goedgekeurd. De nieuwe regels moeten mens en milieu beter beschermen door schadelijke emissies terug te dringen.
Eigen website voor Circulair Materialenplan
Hoewel beleidsmakers nog flink schaven aan het Circulair Materialenplan, heeft de opvolger van het Landelijk Afvalbeheerplan inmiddels al wel een eigen website.
Omgevingswet vanaf 1 januari 2024
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Deze wet gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: de fysieke leefomgeving.
Overheid zet mes in Milieulijst
Op de Milieulijst 2024, de Mia en de Vamil, staan aanzienlijk minder milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen waar ondernemers fiscaal voordelig in kunnen investeren.
Publicatie PGS 36: Waterstof
De Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut, ook wel NEN genoemd, heeft op 9 november jl. de PGS 36 gepubliceerd.
Actualisatie AERIUS op 5 oktober 2023
Op donderdag 5 oktober 2023 vindt de jaarlijkse actualisatie van AERIUS Calculator en AERIUS Monitor plaats. Dit kan gevolgen hebben voor lopende vergunningprocedures.
Staatssecretaris Heijnen voert landelijk ZZS-emissieregister in
De invoering van een landelijke emissiedatabase verplicht vergunningplichtige bedrijven om hun emissies van zeer zorgwekkende stoffen te registeren.
Meer stikstofruimte voor PAS-melders beschikbaar
Het kabinet heeft besloten de prioritering van doelen in het stikstofregistratiesysteem aan te passen en de PAS-melders daarbij meer prioriteit te geven.
Vordering Stichting Stikstofclaim over AERIUS afgewezen
De rechtbank doet geen inhoudelijke uitspraak over de werking van Aerius en verwijst Stichting Stikstofclaim door naar de bodemrechter om inhoudelijk verder te spreken over het rekenmodel.
Verplichting energielabel C kantoren per 1 januari jl.
Bijna de helft van alle eigenaren van grotere kantoren in Nederland is sinds 1 januari dit jaar in overtreding. Hun panden beschikken niet over het verplichte energielabel C (of een betere).
Vergunningverlening in Brabant voorlopig op slot
In Noord-Brabant zijn tot nader order geen vergunningen verkrijgbaar voor projecten die leiden tot meer stikstofuitstoot in Natura 2000-gebieden.
Uitfaseren van PFAS houdend blusschuim
In bepaalde soorten blusschuim zitten perfluorverbindingen, waarbij veelal middelen zijn gebruikt die perfluoroctaanzuur (PFOA) bevatten, de zogenaamde C8-fluorketens. Deze stoffen vallen onder de PFAS en zijn schadelijk.