Herziening Richtlijn industriële emissies (RIE) aangenomen
De Europese Raad heeft de herziene Richtlijn industriële emissies (RIE) goedgekeurd. De nieuwe regels moeten mens en milieu beter beschermen door schadelijke emissies terug te dringen. Daarnaast is een verordening tot oprichting van een portaal voor industriële emissies (PIE) aangenomen.
Uitbreiding toepassingsgebied
De RIE is het belangrijkste EU-instrument om de verontreiniging door industriële installaties te reguleren. Installaties die onder de bestaande richtlijn vallen, zoals elektriciteitscentrales, raffinaderijen en afvalverwerkingsinstallaties, zijn goed voor ongeveer 40 procent van de broeikasgasemissies en 20 procent van de uitstoot van verontreinigende stoffen in lucht en water. Om de industriële emissies verder terug te dringen, brengt de EU in de herziene richtlijn grootschalige intensieve veehouderijen, mijnbouw en de grootschalige productie van batterijen in het toepassingsgebied. De Commissie kijkt nog of dit ook voor industriële mineralen nodig is.
Circulair en klimaatneutraal
Bedrijven moeten voor IPPC-installaties transformatieplannen opstellen. Hierin staat hoe ze in de periode 2030-2050 gaan transformeren om circulair en klimaatneutraal te worden. Ook dienen in de transformatieplannen maatregelen te staan hoe installaties bij kunnen dragen aan duurzaamheid, een schone leefomgeving en hoe ze efficiënter om kunnen gaan met hulpbronnen. De transformatieplannen zijn openbaar.
Zo veel mogelijk aan de onderkant van de BBT emissierange vergunnen
De RIE geeft aan dat het bevoegd gezag voor IPPC-installaties aan de onderkant van de BBT-range van een BBT-conclusiedocument moet vergunnen. Bedrijven moeten hiervoor informatie aanleveren zodat het bevoegd gezag deze beoordeling kan maken: de assessment. Deze assessment moet gaan over de gehele BBT-emissierange. Als een bedrijf vindt dat ze gegronde redenen heeft waarom ze niet kan voldoen aan de onderkant van de BBT-range, moeten ze daarvoor bewijzen aanleveren aan het bevoegde gezag.
Sancties
De lidstaten moeten sancties opleggen indien bedrijven niet voldoen aan de RIE. Voor zware overtredingen kan een sanctie opgelegd worden van minstens 3% van de jaarlijkse omzet van het bedrijf. Ook is er een mogelijkheid tot schadevergoeding wanneer er gezondheidsschade is doordat het bedrijf niet voldoet aan zijn vergunning.
Portaal
Op termijn komt er een nieuw portaal om te voorzien in uitgebreidere en meer geïntegreerde informatie over industriële emissies. Dit portaal zal het huidige Europees register inzake de uitstoot en overbrenging van verontreinigende stoffen (E-PRTR) vervangen.
De herziene richtlijn is op 24 april 2024 in het Publicatieblad van de EU bekend gemaakt. Twintig dagen daarna treedt deze in werking. Lidstaten hebben dan tot 22 maanden de tijd om de bepalingen in nationale wetgeving te gieten. In 2028 (en daarna om de vijf jaar) zal de Commissie de uitvoering van de richtlijn evalueren en beoordelen. In datzelfde jaar wordt de verordening tot oprichting van het portaal voor industriële emissies bindend.
Bron tekst: Europese Raad / IPLO
Bron foto: Pixabay
Advisering bedrijven
Adviesbureau Opifex adviseert bedrijven op het gebied van milieu, bouw en ruimte.
Advisering overheden
Onze ervaren specialistische adviseurs op het gebied van milieu, bouw en ruimte geven binnen uw organisatie flexibel en adequaat invulling aan de tijdelijke behoefte.
Projectbegeleiding en projectrealisatie
Wij ontwikkelen, nemen aan en /of begeleiden bouwprojecten, inclusief de daarbij behorende infrastructuur. Hierbij leveren wij u een totaalpakket op maat.
Nieuws
Publicatie definitief concept PGS 15: Verpakte gevaarlijke stoffen
Met deze nieuwe richtlijn verandert er weer het nodige aan de regels voor de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen.
Plotsklaps weer hele groep bedrijven in de illegaliteit
Uitspraak van de Raad van State zorgt voor nieuwe grote zorgen in stikstofdossier.
Publicatie PGS 33-2 Nieuwe Stijl
Adviesbureau Opifex heeft samen met andere leden van de PGS-stuurgroep meegewerkt aan het opstellen van de hernieuwde richtlijn PGS 33-2. Op 13 november jl. is deze gepubliceerd op de website van PGS.
Nieuw: VNG handreiking Activiteiten en milieuzonering
De nieuwe VNG-handreiking Activiteiten en milieuzonering vervangt de veelgebruikte publicatie Bedrijven en milieuzonering uit 2009 (ook wel het ‘Groene boekje’ genoemd).