U bent hier: HomeNieuws > Nieuwsbericht

Aandacht voor gevaarlijke stoffen op het werk

mei 2018

Jaarlijks sterven zo’n 4.100 mensen door beroepsziekten, van wie bijna 3.000 mensen door gevaarlijke stoffen. Ruim een miljoen Nederlanders heeft te maken met gevaarlijke stoffen op het werk.

Verstandig omgaan met gevaarlijke stoffen

De gevolgen van het werken met gevaarlijke stoffen zijn ernstig. Alleen merk je die gevolgen pas op de langere termijn; in veel gevallen pas als je met pensioen bent. Het Ministerie wil werkgevers en werknemers aansporen om werk te maken van een verstandige omgang met gevaarlijke stoffen. Van alle sterfgevallen door werken met gevaarlijke stoffen bestaat 80 procent uit gepensioneerden en 20 procent uit werkenden.

Ruim een miljoen Nederlanders heeft te maken met gevaarlijke stoffen op het werk, zoals houtstof, dieselrook en lasrook. De meeste werkenden (zo’n 867.000) worden blootgesteld aan dieselrook, die wordt uitgestoten door onder meer auto’s, aggregaten, machines en heftrucks. Door het werken met gevaarlijke stoffen kun je allerlei aandoeningen krijgen, zoals astma, infecties, longfibrose en kanker. Het wisselt per aandoening of je er op korte termijn last van krijgt, zoals astma, of op de langere termijn, zoals met stoflongen. Daar gaan vaak jaren of decennia overheen voordat je de gevolgen merkt en je een beroepsziekte krijgt.

Campagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen

Half mei is de campagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen van start gegaan. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de campagnepartners vragen de komende maanden aandacht voor de risico’s en gevolgen van onveilig werken met gevaarlijke stoffen en dragen concrete oplossingen aan. In de campagne staan goede voorbeelden centraal om er iets tegen te doen. Zo kun je in een werkplaats met een aantal relatief eenvoudige maatregelen de veiligheid van medewerkers verbeteren (zoals het plaatsen van roetfilters bij het binnen- en naar buitenrijden of het zetten van een afzuiger op de uitlaat van een auto bij onderhoud en reparatie zodat dieselrook niet in de werkplaats blijft hangen).

Wilt u het werken met gevaarlijke stoffen in uw bedrijf ook veiliger maken dan kunnen onze medewerkers daarover met u meedenken om tot concrete maatregelen te komen.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Advisering bedrijven

Adviesbureau Opifex adviseert bedrijven op het gebied van milieu, bouw en ruimte.

NAAR ADVISERING VOOR BEDRIJVEN

Advisering overheden

Onze ervaren specialistische adviseurs op het gebied van milieu, bouw en ruimte geven binnen uw organisatie flexibel en adequaat invulling aan de tijdelijke behoefte.

NAAR ADVISERING VOOR OVERHEDEN

Projectbegeleiding en projectrealisatie

Wij ontwikkelen, nemen aan en /of begeleiden bouwprojecten, inclusief de daarbij behorende infrastructuur. Hierbij leveren wij u een totaalpakket op maat.

NAAR PROJECTBEGELEIDING EN -REALISATIE

Nieuws

Referenties bedrijven

Referenties overheden