U bent hier: HomeNieuws > Nieuwsbericht

Shell test CO2-afvangtechniek bij BMC Moerdijk

april 2021

Met een ‘baanbrekende technologie’ werken Shell en biomassacentrale BMC Moerdijk samen aan een demonstratieproject voor het afvangen van CO2.

De Solid Sorbent Technology wordt door Shell ontwikkeld voor het afvangen van CO2 uit rookgassen. De Technology heeft als doelstelling om met verwaarloosbare emissies, de kosten voor CO2 afvang met 25 procent te reduceren ten opzichte van bestaande vloeibare aminetechnologieën.

De Solid Sorbent Technology boekte eerder veelbelovende resultaten in het inmiddels voltooide ViennaGreenCO2-project. Shell ontwierp en bouwde daarvoor, samen met partners, een proefinstallatie met een CO2-afvangcapaciteit van 1 ton per dag.

De proefinstallatie is dit jaar verplaatst van Oostenrijk naar Moerdijk en opnieuw in gebruik genomen om CO2 af te vangen bij BMC Moerdijk. Een nieuw team van zes operators is aangesteld om de proefinstallatie 24/7 te exploiteren en tests uit te voeren met de apparatuur en op verschillende sorbents.

Demonstratieproject

De bewuste installatie moet een stevige basis leggen voor de volgende stap in de technologische ontwikkeling: het TulipGreenCO2 demonstratieproject. Dit project heeft als doel de Solid Sorbent Technology op semi-commerciële schaal te demonstreren en zo te laten zien welke voordelen de technologie biedt voor wat betreft milieuprestaties en kosten.

Afhankelijk van toekomstige investeringsbeslissingen, en volgens de huidige stand van de planning, zal de afvang van CO2 naar verwachting in 2024 beginnen. Eenmaal operationeel zal de demonstratie-installatie ongeveer 150 ton CO2 per dag afvangen.

Adviesbureau Opifex is er trots op BMC Moerdijk en Shell te mogen steunen in het vergunningentraject.

Bron tekst: Shell

Bron foto: Shell

Advisering bedrijven

Adviesbureau Opifex adviseert bedrijven op het gebied van milieu, bouw en ruimte.

NAAR ADVISERING VOOR BEDRIJVEN

Advisering overheden

Onze ervaren specialistische adviseurs op het gebied van milieu, bouw en ruimte geven binnen uw organisatie flexibel en adequaat invulling aan de tijdelijke behoefte.

NAAR ADVISERING VOOR OVERHEDEN

Projectbegeleiding en projectrealisatie

Wij ontwikkelen, nemen aan en /of begeleiden bouwprojecten, inclusief de daarbij behorende infrastructuur. Hierbij leveren wij u een totaalpakket op maat.

NAAR PROJECTBEGELEIDING EN -REALISATIE

Nieuws

Referenties bedrijven

Referenties overheden