Saver opent poorten Grondstoffencentrum
Het nieuwe Grondstoffencentrum van Saver is dinsdag 30 juli 2019 voor het eerst open gegaan voor de inwoners van de gemeenten Halderberge en Roosendaal. Vanaf dat moment is het mogelijk voor inwoners om zowel restafval als grondstoffen aan te leveren en bepaalt het eigen scheidingsgedrag de hoogte van de rekening. Belangrijkste doelen: de hoeveelheid restafval omlaag brengen en zoveel mogelijk goede grondstoffen recyclen.
Op het Grondstoffencentrum kunnen meer dan 25 grondstoffen gescheiden aangeboden worden om vervolgens te worden gerecycled. Saver hoopt hiermee de hoeveelheid restafval in de regio verder terug te dringen, want gemiddeld bieden inwoners nog 182 kilo restafval per persoon per jaar aan. Dit ondanks dat er al een diftar-systeem is ingevoerd, waardoor inwoners moeten betalen voor het restafval dat ze aanbieden.
Met het nieuwe Grondstoffencentrum gaan inwoners van de twee gemeenten voor het gewicht van hun afval betalen. Ze betalen echter slechts voor (grof) huishoudelijk restafval en voor dakleer. Alle overige afvalsoorten kunnen gratis en onbeperkt naar het centrum worden gebracht. Voor inwoners die goed scheiden moet het wegbrengen van afval zeker niet duurder worden, laat Saver weten.
Adviesbureau Opifex heeft Saver bijgestaan om het Grondstoffencentrum te realiseren. Wij hebben onder meer het ontwerp van het Grondstoffencentrum opgesteld, de noodzakelijke vergunningen en meldingen aangevraagd en de directievoering en -toezicht op de bouwkundige en infrastructurele werkzaamheden uitgevoerd. Dit alles in een fijne samenwerking met Saver, welke al jaren een trouwe relatie is van ons adviesbureau.
Wilt u weten wat wij voor uw onderneming kunnen betekenen, neem dan contact op met een van onze adviseurs.
Bron tekst: Saver
Bron foto: Adviesbureau Opifex
Advisering bedrijven
Milieu-adviesbureau Opifex adviseert bedrijven op het gebied van milieu, bouw en ruimte.
Advisering overheden
Onze ervaren specialistische adviseurs op het gebied van milieu, bouw en ruimte geven binnen uw organisatie flexibel en adequaat invulling aan de tijdelijke behoefte.
Projectbegeleiding en projectrealisatie
Wij ontwikkelen, nemen aan en /of begeleiden bouwprojecten, inclusief de daarbij behorende infrastructuur. Hierbij leveren wij u een totaalpakket op maat.
Nieuws
Wat is de toekomst voor de energieconvenanten?
Energiebesparing is sinds 2000 steeds meer in de belangstelling komen te staan en is voor de komende jaren een topprioriteit. Om daar gevolg aan te geven is wet- en regelgeving ingevoerd en zijn afspraken gemaakt.
In- en uitvoer: minister beslist niet meer over einde-afvalstatus
Binnen Nederland bepaalt tot nu toe het bevoegd gezag (provincie, gemeente of het rijk) wat een afvalstof is en wat niet. Bij in- en uitvoer is de minister van Infrastructuur en Milieu (IenM) het bevoegd gezag.
Uitspraak Raad van State Wet natuurbescherming: PAS onderuit
Op 22 mei jl. heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een belangrijke uitspraak gedaan over de houdbaarheid van het PAS (Programmatische Aanpak Stikstof).
Wet Kwaliteitsborging voor bouwen aangenomen
De Eerste Kamer heeft op 14 mei 2019 ingestemd met een nieuw stelsel voor toezicht op de kwaliteit in de bouw. Met de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen wordt de consument beter beschermd.