U bent hier: HomeNieuws > Nieuwsbericht

Port of Moerdijk zet vol in op elektrificatie

december 2021

Port of Moerdijk heeft richting gegeven aan zijn ambities op het gebied van duurzaamheid. Het havenbedrijf zet in op elektrificatie en pyrolyse-techniek, en niet op waterstof als energiebron.

Wat volgens Port of Moerdijk duidelijk naar voren komt, is dat de industrie op Moerdijk kiest voor elektrificatie en nog niet voor waterstof als energiebron. Het duurt te lang voordat waterstof op een schaal beschikbaar is die nodig is om het in te zetten als energiebron en om onze klimaatdoelstellingen te halen.

Nu die knoop voor elektriciteit als energiebron is doorgehakt, is het volle vaart vooruit. Er moet veel infrastructuur aangelegd gaan worden, dat duur en tijdrovend is. Om ambities op het gebied van de energietransitie waar te maken, heeft Port of Moerdijk tot 2040 maar liefst acht keer zo veel elektriciteit nodig als nu. Daarvoor is een nieuw elektriciteitsstation nodig, voor zowel 150 als 380 kv.

Pyrolyse

Daarnaast zet Port of Moerdijk in op pyrolyse-techniek. In een proeftuin wordt al zes jaar geëxperimenteerd met deze techniek. Plastic afval wordt daarbij omgezet in bijvoorbeeld nafta. De techniek wordt nog niet op grote schaal toegepast. De grootste pyrolyse-plant in de proeftuin kan zo’n vijftienduizend ton circulaire nafta per jaar produceren. Wetende dat alleen al Shell Moerdijk ruim drie miljoen ton nafta per jaar verwerkt, is dit een druppel op een gloeiende plaat.

Maar er worden wel flinke stappen gemaakt in deze ontwikkeling. Port of Moerdijk wil hier een steentje aan bijdragen door dertig hectare van hun grond op het industrieel complex enkel uit te geven aan circulaire activiteiten. Ze willen specifiek pyrolyse-bedrijven die afval omzetten naar circulaire nafta.

Wilt u met name meer te weten komen over de activiteiten in de pyrolyse-proeftuin dan kunt u contact opnemen met Paul Mesman van ons adviesbureau.

Bron tekst: Port of Moerdijk, Petrochem

Bron foto: Port of Moerdijk

Advisering bedrijven

Adviesbureau Opifex adviseert bedrijven op het gebied van milieu, bouw en ruimte.

NAAR ADVISERING VOOR BEDRIJVEN

Advisering overheden

Onze ervaren specialistische adviseurs op het gebied van milieu, bouw en ruimte geven binnen uw organisatie flexibel en adequaat invulling aan de tijdelijke behoefte.

NAAR ADVISERING VOOR OVERHEDEN

Projectbegeleiding en projectrealisatie

Wij ontwikkelen, nemen aan en /of begeleiden bouwprojecten, inclusief de daarbij behorende infrastructuur. Hierbij leveren wij u een totaalpakket op maat.

NAAR PROJECTBEGELEIDING EN -REALISATIE

Nieuws

Referenties bedrijven

Referenties overheden