U bent hier: HomeNieuws > Nieuwsbericht

Legionella in biologische waterzuiveringsinstallaties bedrijven

november 2018

Directe verspreiding over grotere afstand vanuit een biologische afvalwaterzuiveringsinstallatie (bioloog) bij bedrijven was nog niet eerder aangetoond. Omdat er dit jaar diverse heftige ziektegevallen in Brabant zijn geweest door legionella besmettingen, heeft het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) nu verschillende redenen om de afvalwaterzuiveringsinstallaties bij bedrijven als meest waarschijnlijke bron te duiden. Deze zijn:

  • hoge aantallen legionella in het afvalwater;
  • optimale temperatuur voor groei van de bacterie;
  • duidelijk sprake van aerosolvorming, waarbij hele kleine waterdeeltjes zich via de lucht verspreiden;
  • gemeten verspreiding van legionella-positieve aerosolen (tot 300 m gemeten);
  • het tijdsverloop met af en toe patiënten over een lange periode, duidend op een minder efficiënte verspreidingswijze van legionella dan verwacht bij een koeltoren.

Daarom gaan de omgevingsdiensten in Nederland een uitgebreider onderzoek uitvoeren. Heeft uw bedrijf een bioloog in werking als onderdeel van de waterzuivering dan is het niet onverstandig om zelf uit te zoeken of er voor uw werknemers of omgeving risico’s zijn in de buurt van de waterzuivering. Het verdient aanbeveling dit in uw RI&E op te nemen.

Bron: www.overheid.nl

 

 

Advisering bedrijven

Adviesbureau Opifex adviseert bedrijven op het gebied van milieu, bouw en ruimte.

NAAR ADVISERING VOOR BEDRIJVEN

Advisering overheden

Onze ervaren specialistische adviseurs op het gebied van milieu, bouw en ruimte geven binnen uw organisatie flexibel en adequaat invulling aan de tijdelijke behoefte.

NAAR ADVISERING VOOR OVERHEDEN

Projectbegeleiding en projectrealisatie

Wij ontwikkelen, nemen aan en /of begeleiden bouwprojecten, inclusief de daarbij behorende infrastructuur. Hierbij leveren wij u een totaalpakket op maat.

NAAR PROJECTBEGELEIDING EN -REALISATIE

Nieuws

Referenties bedrijven

Referenties overheden