U bent hier: HomeNieuws > Nieuwsbericht

Verplichting energielabel C kantoren per 1 januari jl.

maart 2023

Bijna de helft van alle eigenaren van grotere kantoren in Nederland is sinds 1 januari dit jaar in overtreding. Hun panden beschikken niet over het verplichte energielabel C (of een beter energielabel). Gemeenten handhaven er nog nauwelijks op, al begint een aantal met het versturen van waarschuwingsbrieven.

Geen boetes

Tot dusver zijn er nog geen boetes uitgedeeld of panden gesloten, zo leert een rondgang van Business Insider langs de twintig grootste gemeenten. Nog maar enkele gemeenten hebben een waarschuwing gegeven aan overtredende bedrijven. Wel stellen veel gemeenten dat ze eigenaren van kantoren de afgelopen jaren op de hoogte hebben gebracht van het aanstaande verbod.

Waarschuwing

De meeste gemeenten verwijzen bij hun handhavingsstrategie naar het landelijke handhavingsplan van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Dat schrijft voor dat gemeenten tussen 1 januari en eind maart 2023 bedrijven in overtreding hierover aanschrijven. Kantooreigenaren krijgen na zo’n waarschuwing van de gemeente nog twaalf weken de tijd om een geldig energielabel te bemachtigen of een planning in te dienen om tot zo’n label te komen.

Last onder dwangsom

Als zij na nog eens twaalf weken niet met minimaal een planning komen, is het volgens het IPLO-stappenplan de bedoeling dat gemeenten overgaan tot een last onder dwangsom. Uiteindelijk kan zelfs tot sluiting worden overgegaan. Als kantooreigenaren een goede planning inleveren, krijgen zij nog maximaal een jaar om energielabel C (of een beter energielabel) te bemachtigen.

Bron tekst: Binnenlands Bestuur/Business Insider

Bron foto: Pixabay

 

Advisering bedrijven

Adviesbureau Opifex adviseert bedrijven op het gebied van milieu, bouw en ruimte.

NAAR ADVISERING VOOR BEDRIJVEN

Advisering overheden

Onze ervaren specialistische adviseurs op het gebied van milieu, bouw en ruimte geven binnen uw organisatie flexibel en adequaat invulling aan de tijdelijke behoefte.

NAAR ADVISERING VOOR OVERHEDEN

Projectbegeleiding en projectrealisatie

Wij ontwikkelen, nemen aan en /of begeleiden bouwprojecten, inclusief de daarbij behorende infrastructuur. Hierbij leveren wij u een totaalpakket op maat.

NAAR PROJECTBEGELEIDING EN -REALISATIE

Nieuws

Overheid zet mes in Milieulijst

Overheid zet mes in Milieulijst

Op de Milieulijst 2024, de Mia en de Vamil, staan aanzienlijk minder milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen waar ondernemers fiscaal voordelig in kunnen investeren.

Lees meer
Actualisatie AERIUS op 5 oktober 2023

Actualisatie AERIUS op 5 oktober 2023

Op donderdag 5 oktober 2023 vindt de jaarlijkse actualisatie van AERIUS Calculator en AERIUS Monitor plaats. Dit kan gevolgen hebben voor lopende vergunningprocedures.

Lees meer

Referenties bedrijven

Referenties overheden