U bent hier: HomeNieuws > Nieuwsbericht

Verplichting energielabel C kantoren per 1 januari jl.

maart 2023

Bijna de helft van alle eigenaren van grotere kantoren in Nederland is sinds 1 januari dit jaar in overtreding. Hun panden beschikken niet over het verplichte energielabel C (of een beter energielabel). Gemeenten handhaven er nog nauwelijks op, al begint een aantal met het versturen van waarschuwingsbrieven.

Geen boetes

Tot dusver zijn er nog geen boetes uitgedeeld of panden gesloten, zo leert een rondgang van Business Insider langs de twintig grootste gemeenten. Nog maar enkele gemeenten hebben een waarschuwing gegeven aan overtredende bedrijven. Wel stellen veel gemeenten dat ze eigenaren van kantoren de afgelopen jaren op de hoogte hebben gebracht van het aanstaande verbod.

Waarschuwing

De meeste gemeenten verwijzen bij hun handhavingsstrategie naar het landelijke handhavingsplan van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Dat schrijft voor dat gemeenten tussen 1 januari en eind maart 2023 bedrijven in overtreding hierover aanschrijven. Kantooreigenaren krijgen na zo’n waarschuwing van de gemeente nog twaalf weken de tijd om een geldig energielabel te bemachtigen of een planning in te dienen om tot zo’n label te komen.

Last onder dwangsom

Als zij na nog eens twaalf weken niet met minimaal een planning komen, is het volgens het IPLO-stappenplan de bedoeling dat gemeenten overgaan tot een last onder dwangsom. Uiteindelijk kan zelfs tot sluiting worden overgegaan. Als kantooreigenaren een goede planning inleveren, krijgen zij nog maximaal een jaar om energielabel C (of een beter energielabel) te bemachtigen.

Bron tekst: Binnenlands Bestuur/Business Insider

Bron foto: Pixabay

 

Advisering bedrijven

Adviesbureau Opifex adviseert bedrijven op het gebied van milieu, bouw en ruimte.

NAAR ADVISERING VOOR BEDRIJVEN

Advisering overheden

Onze ervaren specialistische adviseurs op het gebied van milieu, bouw en ruimte geven binnen uw organisatie flexibel en adequaat invulling aan de tijdelijke behoefte.

NAAR ADVISERING VOOR OVERHEDEN

Projectbegeleiding en projectrealisatie

Wij ontwikkelen, nemen aan en /of begeleiden bouwprojecten, inclusief de daarbij behorende infrastructuur. Hierbij leveren wij u een totaalpakket op maat.

NAAR PROJECTBEGELEIDING EN -REALISATIE

Nieuws

Uitfaseren van PFAS houdend blusschuim

Uitfaseren van PFAS houdend blusschuim

In bepaalde soorten blusschuim zitten perfluorverbindingen, waarbij veelal middelen zijn gebruikt die perfluoroctaanzuur (PFOA) bevatten, de zogenaamde C8-fluorketens. Deze stoffen vallen onder de PFAS en zijn schadelijk.

Lees meer
Actualisatie AERIUS op 24 januari 2023

Actualisatie AERIUS op 24 januari 2023

Doordat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een fout heeft geconstateerd in de berekening van de lijst met de top 100 grootste ammoniakuitstoters, is eerder al bekend gemaakt dat… (lees verder)

Lees meer

Referenties bedrijven

Referenties overheden